Skip to content

Werk in uitvoering

2 mei 2012

Voor de verandering ben ik weer eens in de kleine kraaltjes gedoken om een ‘spiral rope’ te maken. Ik heb één keer eerder een spiral rope gemaakt, uit een pakketje van Framani parels. Als je een nieuwe rijgtechniek wilt aanleren, vind ik een kant-en-klaar pakketje soms wel handig; je hebt alles in één keer bij de hand en de ketting hieronder was een mooi project voor op reis. De cabochon hoorde bij het pakket en ook het omranden van een cabochon had ik nog nooit eerder gedaan, dus al met al een leerzaam project. Het aardige van deze vrij dunne ketting is bovendien dat je er verschillende andere hangers aan kunt hangen.

Spiral rope met omrande cabochon in peyotesteek en RAW

Werk in uitvoering: een spiral rope met rocailles nr. 11 en amethystsplit

Dit keer wilde ik een spiral rope maken met amethystsplit er in verwerkt; ik had zoiets eens ergens op internet gezien en aangezien ik nog een voorraadje rocailles en splitkralen had liggen, ben ik daar mee aan de gang gegaan. Hieronder zijn de details van het rijgwerk wat beter te zien. Voor het eerst heb ik als rijggaren ‘fireline’ (een soort veredeld visdraad) gebruikt en ik ben bekeerd, wat werkt dat prettig!

‘Spiral rope’ is een vrij eenvoudig rijgpatroon waarop heel veel variaties zijn te verzinnen. Googelen op ‘spiral rope’ levert een groot aantal bruikbare tutorials.

Ik beschrijf even kort hoe deze variant in elkaar zit.

Rijg eerst een stopkraal aan. Begin dan met het aanrijgen van 5 rocailles nr. 11 in de basiskleur (hier zwart). Rijg vervolgens 5 rocailles aan in de tweede kleur (dat worden de spiralen). Hier is de tweede kleur een mengkleur (een rocaillemix). Rijg van onder naar boven terug door de eerste 5 zwarte kralen. Rijg vervolgens één zwarte kraal en 5 gemengde aan, en rijg van onder naar boven door de laatste 5 zwarte kralen. Dit blijven herhalen. Duw de lusjes die je rijgt steeds naar links.

Je kunt variëren met grootte, aantal, kleur etc. van de kraaltjes. Vuistregel is dat de ‘lusjes’ op zijn minst even lang moeten zijn als de rijtjes in de basiskleur.

In deze ketting heb ik in elke derde ronde de middelste kraal van de rocaillemix vervangen door een splitkraal. De laatste 4 cm aan elke kant van de ketting zijn geregen zonder splitkralen.

Vanmiddag (2 mei) de laatste hand gelegd aan de ketting. Dat wil zeggen afgewerkt met zilverplate kralenkapjes en haakslot. Hieronder het eindresultaat.

 

Spiral rope met amethystsplit

Spiral rope met amethystsplit

 

 

 

Afwerking met zilverplate haakslot

Afwerking met zilverplate haakslot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 Comments leave one →
 1. Rina Pieterse permalink
  21 augustus 2014 11:55 pm

  Wat maak je mooie sieraden Riet ik ben er ook al een tijdje mee bezig.
  Maak zelf keramiek kralen vor mijn sieraden.
  Nog heel veel succes .
  Groetjes Rina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *