Skip to content

Kralen uit Libie

5 april 2012

Vanmiddag was ik wat aan het proberen met kralen van turkooiskleurig howliet en donker agaat. Ik wilde een ketting maken en vond dat er ook een paar zilveren kralen bij moesten. Zoekend in mijn voorrraad kwam ik deze twee kralen (zie foto) tegen en ineens was ik in gedachten weer terug in Libië. Daar kocht ik ze namelijk, op de laatste dag van onze  reis in 2006, in de hoofdstad Tripoli. Het zijn de laatste twee, de andere vonden al eerder een plek in een paar armbanden.

2 zilveren kralen uit Libie

Gezien de recente gebeurtenissen in Libië ben ik heel blij dat we daar toen, in 2006, geweest zijn. Het doel van die reis was een totale zonsverduistering, die te zien zou zijn in Libië, Turkije en nog een aantal landen. Een gespecialiseerd Engels reisburo organiseerde voor ons een reis op maat, met als hoogtepunt de zonsverduistering. ‘Ons’ was een groep van 14 vrienden, familieleden en collega’s. De ideale plek om de totale zonsverduistering waar te nemen lag midden in de Sahara, een paar dagen rijden met landrovers door de woestijn.

Ook toen was Libië niet echt een toeristvriendelijk land. Behalve lokale gidsen/chauffeurs kregen we tijdens onze hele trip door de woestijn ook een politieman mee en moesten bij diverse politieposten (vaak volledig in het midden van niks) de benodigde papieren worden getoond. En in de bewoonde wereld keek overal Gaddafi op ons neer.

Overal Gaddafi

 

Rotsgravures in Wadi Methkandoush

Het rijden door en kamperen in de woestijn was voor ons een onvergetelijke ervaring. Het woestijnlandschap blijkt verre van saai, maar heel afwisselend te zijn. Natuurlijk, er is zand, veel zand, maar ook lage rotsen, kiezels, prachtig gekleurde zandduinen, en zelfs is er kunst te zien. Heel oude kunst, van ruwweg 12000! jaar oud. In de Sahara heerste toen een subtropisch klimaat met een heel andere flora en fauna dan tegenwoordig. Op diverse plaatsen in de woestijn zijn rotstekeningen en  gravures gevonden, voornamelijk van dieren, die wonderbaarlijk goed bewaard zijn gebleven. Wij bezochten een zo’n plek, Wadi Methkandoush, een 12 km lange, nu droge rivierbedding waar in de rotsen langs de oevers vele afbeeldingen van dieren gegraveerd zijn.

Totale zonsverduistering 2006

En de totale zonsverduistering? Dat was een niet  te beschrijven, haast magische ervaring in die uitgestrekte, volstrekt verlaten woestijnvlakte. Wie er ooit een gezien heeft, weet waar ik het over heb.

Onze reis eindigde waar hij ook begon, in de hoofdstad Tripoli. De laatste middag dwaalden we op eigen gelegenheid door de oude stad, de Medina. In een van de vele juwelierswinkeltjes kocht ik mijn zilveren kralen en ook nog wat grote kralen van rood schuimkoraal, toen voor mij een nieuw materiaal.

De overige kralen in de ketting hieronder kocht ik gewoon via internet, maar die twee laatste, wat onregelmatige zilveren kralen uit Libië maken dit sieraad voor mij bijzonder.

3 Comments leave one →
  1. 18 april 2012 5:41 pm

    Mooie ketting en aparte kralen, vooral met het hele verhaal eromheen wat je overigens heel erg boeiend geschreven hebt.

  2. 30 april 2012 11:28 am

    prachtige site en super mooie ketting. Het verhaal is fantastisch en mooie foto’s maken het helemaal af! groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *