Skip to content

Setje turkoois en onyx

13 januari 2014
P1130056

Zonnetelescoop in de Sacramento Mountains (Sunspot, New Mexico)

Daags na de Kunstvierdaagse (zie vorig bericht) zijn mijn man en ik vertrokken naar Amerika, naar zuidelijk New Mexico om precies te zijn, voor een verblijf van 6 weken op een zonnewacht op 3000 m hoog in de Sacramento Mountains. We zijn daar vaker geweest, woonden er ooit een heel jaar met onze destijds kleine kinderen.

In New Mexico, een van de zuidwestelijke Amerikaanse staten, kun je niet heen om de halfedelsteen turkoois. Sieraden van zilver en turkoois worden er heel veel aangeboden en vaak zijn ze gemaakt door lokale artiesten van diverse Indianenstammen (Navajo, Zuni, Hopi). Turkoois wordt al heel lang gemijnd in de zuidwestelijke staten, en veel mijnen zijn inmiddels vrijwel uitgeput geraakt. Nu komt turkoois dan ook vaak uit Australiƫ, Nepal en China. Onbewerkt, natuurlijk turkoois is tegenwoordig zeldzaam en kostbaar. Vaak wordt turkoois van iets mindere (zachtere) kwaliteit gestabiliseerd, d.w.z. verstevigd door middel van een bewerking met kunsthars. En soms ook nog bijgekleurd.

Er is ook nog Afrikaanse turkoois, maar dat is eigenlijk geen turkoois, het is een jaspisvariĆ«teit – steviger, maar in het algemeen minder uitgesproken van kleur dan echte turkoois. En ook wordt turkoois nagemaakt in de vorm van b.v. kralen van turkooiskleurig howliet of magnesiet. Howliet is een halfedelsteen die van zichzelf grijswit van kleur is, vaak met een donker adertje, en de steen leent zich goed om geverfd te worden. Dat levert best mooie kralen op en zolang een en ander eerlijk vermeld wordt en de prijs navenant is, is er niet zoveel mis mee.

Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van ons Amerikaanse verblijf om ter plekke wat nieuwe materialen te kopen en te bestellen, o.a. turkooiskralen en ook een voorraad sterling zilveren chainmailringetjes van goede kwaliteit, die in Nederland moeilijk te krijgen zijn. Met als voordeel natuurlijk lagere verzendkosten en geen gezeur met invoerrechten.

Inmiddels heb ik een aantal sieraden gemaakt met de nieuw gekochte materialen, zoals onderstaande set met kralen van natuurlijk (d.w.z. niet geverfd, maar ws. wel gestabiliseerd) turkoois, onyxblokjes en sterling zilveren tussenkraaltjes.

Als ik genoeg materiaal heb, maak ik graag een setje, maar de verschillende onderdelen zijn ook gewoon los van elkaar te bestellen .

IMG_1862-001

Sieradenset met kralen van turkoois, onyx, sterling zilver

IMG_1872

 

Met Afrikaanse ’turkoois’ maakte ik ook een armband en je kunt zien dat de kleur van de kralen veel meer groenigbruin is. Die kralen had ik trouwens nog liggen; ooit kocht ik ze op Ameland, waar toentertijd in Hollum een aardige edelstenen- en sieradenwinkel zat (en misschien nog wel zit, dat weet ik eigenlijk niet, ik ben er lang niet geweest).

IMG_1869

Armband met kralen van Afrikaans turkoois en hematiet (ook de verdelers). De iets beschadigde kraal linksboven is inmiddels vervangen.

 

 

 

No comments yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *