Skip to content

Parels knopen

16 november 2016

Recent heb ik geoefend in het knopen van parels. Dat leek me altijd erg moeilijk, maar het blijkt mee te vallen al is het wel een geduldwerkje. Na wat oefenen met dikker draad en grotere kralen heb ik de ketting hieronder geknoopt. De parels komen van Lombok, donkere zoetwaterparels met een mooie glans. Dit soort parels is meestal kunstmatig gekleurd. De enige parelsoort die van nature donker gekleurd is, is de zoutwater-Tahitiparel, maar daar hangt een prijskaartje aan! Ik kocht deze streng een paar jaar terug op Lombok van een lokale verkoper die op een vrijwel leeg strand ineens opdook en probeerde zijn waren aan de vrouw te brengen.

De ketting is geknoopt op zwarte parelzijde.

 

Parels uit Lombok, zelf geknoopt. Verkocht via Catawiki. Slot van 'by George'.

Parels uit Lombok, zelf geknoopt. Verkocht via Catawiki. Slot van ‘by George’.

De volgende ketting komt uit de erfenis van een tante. Een klassieke parelketting waarvan het knoopwerk niet mooi meer was. Dus uit elkaar gehaald en opnieuw geknoopt. Wat meer precisiewerk omdat de parels kleiner zijn en het draad navenant dunner. Ook deze is verkocht via Catawiki, zelf ben ik niet zo’n liefhebber van parelkettingen.

 

img_4190-005

 

Wil je leren parels knopen dan zijn er op internet diverse instructies, inclusief filmpjes, te vinden. Ik gebruikte de methode met een dunne pincet om de knoop goed tegen de kraal aan te duwen, maar het kan ook anders.

 

 

 

 

 

No comments yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *