Skip to content

Nepalese bruidskralen

29 maart 2015

4 mei 2015.  Ik ben bang dat deze hele markt in puin ligt nu, onvoorstelbaar zo’n aardbeving. We hopen van harte dat het land in staat is deze ramp te boven te komen. Wij kunnen hier weinig anders doen dan meeleven en geld doneren.

 

pote-229 maart 2015. Onlangs (november/december 2014) waren we in Nepal voor een korte vakantie. Zoals iedereen begonnen en eindigden we onze trip in Kathmandu, de hoofdstad. En kralengek als ik ben ging ik daar natuurlijk op zoek naar kralen. Die zijn er in soorten en maten, Kathmandu wemelt van de kralen- en sieradenwinkels. Maar hier wil ik het hebben over de kleine glazen kraaltjes waarmee de Nepalese bruidskettingen (‘pote’ in het Nepalees) worden geregen. De bontgekleurde kralenstrengen vind je in Kathmandu vooral in een speciaal hoekje van de Indra Chowk markt. Hier hangen kastkleine winkeltjes propvol met de kleurige glaskraaltjes. Traditioneel worden de bruidskettingen gedragen door hindoeïstische vrouwen en daarom is het opmerkelijk dat de verkoop van de kralenstrengen al decennia lang in handen is van islamitische families die zich ooit vanuit Kashmir hebben gevestigd in Nepal.

Winkeltje in Indra Chowk markt

Winkeltjes in de Indra Chowk markt

De kralenstrengen maken deel uit van de Nepalese traditie waarbij hindoeïstische vrouwen bij het huwelijk van hun echtgenoot een ketting (‘pote’) kado krijgen, bestaande uit meerdere kralenstrengen. Die ketting kan kort rond de hals vallen, maar kan ook langer zijn en wordt dan schuin over de heup gedragen als een soort sjerp. Klassieke kleuren zijn rood en groen.

dsc_0255

Diverse kleuren ‘pote’

DSC_1329

Lange pote met tilhari

Bij de pote hoort een grote holle kraal, de ’tilhari’. De pote is het equivalent van onze trouwring en moet dagelijks, zelfs liefst dag en nacht worden gedragen. De bijbehorende tilhari, van goud, nepgoud of zilver, wordt gedragen bij trouwerijen, feesten en festivals, meestal niet dagelijks.

 

Pote met tilhari

Pote met tilhari

De regels voor een Nepalese hindoevrouw zijn streng, is zij weduwe geworden of gescheiden, dan mag zij de ketting niet meer dragen. En ook zal een traditioneel-hindoeïstische vrouw zo’n ketting niet dragen voor haar huwelijk. Voor toeristen ligt het anders, die weten niet beter en hun wordt veel vergeven.

Op de kralenmarkt kunnen ter plekke kralenstrengen tot een ketting worden geregen en ook toeristen kopen deze kraaltjes tegenwoordig graag. De kleine glazen kraaltjes zijn afkomstig uit Tsjechië, Japan en China, niet uit Nepal zelf.

 

IMG_2986

Rijgen van een ketting, ook een sociale bezigheid

DSCN9356_002

Het rijgen van een ketting (pote), ook mannenwerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook ik kocht een paar kralenstrengen, ik moet nog bedenken wat ik er mee ga doen.

 

 

 

 

2 Comments leave one →
 1. Ellen meulenbeld permalink
  2 juni 2019 7:56 pm

  Hoi! Toevallig dat ik je bericht tegenkom! Ik ben eigenlijk opzoek nara dit soort kettingen… heeft u toevallig dit te koop, of enig idee waar ik het kan kopen?
  Met vriendelijke groet,
  Ellen

  • admin permalink*
   4 juni 2019 9:54 pm

   Dag Ellen,
   Nee, ik weet niet waar je dit soort kettingen hier kan kopen. Misschien googlen op Nepalese sieraden?
   Met vriendelijke groet, Riet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *