Skip to content

Half perzisch

25 oktober 2012

Ik vond dat het tijd werd om weer eens een paar nieuwe chainmailtechnieken uit te proberen. En dan bedoel ik ‘nieuw’ in de zin dat ik ze nooit eerder gedaan heb, want half persian (half perzisch) 3-1 en 4-1 zijn echt van die klassieke chainmailpatronen waarvan niemand meer weet wie ze voor het eerst heeft bedacht. Er zijn dan ook op veel plaatsen op het internet instructies  voor te vinden. Ik heb de gratis tutorials van ‘Bijoux de Terre’ gebruikt die zijn te vinden in de afdeling ‘for our students’. Heel prettige en duidelijke werkbeschrijvingen met goede plaatjes en compacte tekst.

Eerst een armband in half persian 3-1 gemaakt, met grote (ID 10 mm) aluminium ringen en ringen van gekleurd rubber. Beide had ik nog liggen. En hoewel bedoeld als oefenproject, vind ik hem best aardig  geworden. Met die rubberringen heb je geen sluiting nodig, het rubber rekt enigszins.

 

Armband in half persian 3-1, met aluminium ringen en ringen van gekleurd rubber.

 

Half persian 4-1 heb ik uitgeprobeerd met bronzen ringen die ik nog had en het restant van de gekleurde aluminiummix die ik recent gebruikt heb voor de Arkham armband. De saaiere kleurtjes dus. In eerste instantie een ketting gemaakt, die later twee armbanden zijn geworden. Als ketting vond ik hem niet zo geslaagd. Maar de ‘weave’ ofwel het patroon heb ik nu onder de knie. Net als de meeste perzische ‘weaves’ is dit ook zo’n patroon waarvan het eerste begin wat lastig is; heb je dat eenmaal, dan gaat het verder vanzelf.

 

P1120269

Half persian 4-1. Met ringen van koper en gekleurd aluminium. Ringmaat 1,2 mm dik en binnendiameter (ID) 6,6mm.

 

De firma Jacomaro heeft recent aluminium ringen van vierkant draad opgenomen in het assortiment. Ik heb er half persian 4-1 mee geprobeerd en onderstaande armband gemaakt. Door het vierkante draad hebben deze ringen meer ruimte nodig dan de normale ringen van rond draad. De ringmaat (1,2mm/6,6mm ID) is dezelfde als in de armband hierboven, maar het patroon is duidelijk ‘dichter’. Het is nog wel heel soepel. Ik heb ook Arkham geprobeerd met deze ringen, dat lukt niet, te weinig ruimte. Maar met deze armband ben ik ieder geval heel tevreden.

 

Half persian 4-1, met aluminium ringen van vierkant draad

 

 

 

 

No comments yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *