Skip to content

‘Eclipse stone’ en opaal

26 januari 2013

In november 2012 reisden mijn man en ik door Queensland, een kustprovincie in Noordoost- Australië. Opnieuw een reis met als hoofddoel een totale zonsverduistering. We zagen de verduistering op het met palmen omzoomde strand van Ellis Beach, vroeg in de morgen, nadat eerst een aantal wolken voor de nodige spanning had gezorgd. Een indrukwekkende ervaring!

 

121114-063927-0211-anik

Totale zonsverduistering, gezien vanaf Ellis Beach, Queensland, op 14 november 2012

121114-064505-0514-rob

Met eclipsbril, in afwachting van de totaliteit!

 

 

 

 

 

 

 

 

Rond die zonsverduistering was een wetenschappelijke conferentie georganiseerd in het nabijgelegen resort Palm Cove, waar mijn man aan deelnam. Die week had ik de tijd aan mezelf, en dus nam ik de gelegenheid waar om op zoek te gaan naar interessante kralen en/of halfedelstenen.

In Palm Cove, waar de conferentie werd gehouden, ontdekte ik een juwelierswinkel met een prachtig assortiment sieraden, meest halfedelstenen. Bij de ingang stond een kleine vitrine met hangers van een geel/grijs geaderde steen, ‘eclipse stone’ geheten. Een toepasselijk product natuurlijk, met al die eclipstoeristen. Ik raakte aan de praat met de eigenaresse van de zaak, een zeer bevlogen dame die over haar edelstenen praatte als over haar kinderen. Ze vertelde dat ‘eclipse stone’ (lett. eclipssteen) een jaspisvariëteit is, afkomstig uit Indonesië. Ik dacht in eerste instantie dat de naam ‘eclipse stone’ voor de gelegenheid bedacht was, maar dat blijkt niet zo te zijn. Het is de bestaande naam van inderdaad een minder bekende soort jaspis (de bekendste, roodbruine soort kun je vaak gewoon tussen de kiezels van je tuinpad vinden). Natuurlijk waren deze stenen wel voor de gelegenheid ingekocht, en zelf kocht ik er twee (zie onder). De grootste hangt inmiddels aan een al eerder gemaakte chainmailketting.

 

P1120247-001

Eclipse stone (de glimmers zijn reflecties van ons zolderraam)

 

P1120254-001

Nu aan een ‘boxchain’ in zilver- en goudplate

 

 

 

Later, op rondreis met onze gehuurde camper, kwam ik andere mooie vondsten tegen op een wekelijkse kunstmarkt in Port Douglas, een kustplaats wat verder naar het noorden.

Australië is ook het land van de opalen. Opaal wordt er veel gemijnd, met name in het binnenland van Queensland.  Dat neemt overigens niet weg dat het een dure edelsteensoort blijft. Wel erg mooi, de beste opalen vertonen een prachtig, vaak blauwgroen kleurenspel, afhankelijk van hoe het licht er op valt (diffractie). Ook interessant, en betaalbaarder, zijn de ‘boulder’- of ‘matrixopalen’. Hier zit fragmentjes echte opaal ingebed in het moedergesteente (‘ironstone’ in het Engels) en worden brokken van die gecombineerde steen gezaagd en geslepen in allerlei vormen. Op de kunstmarkt stond een kraam waarin de eigenaar van een kleine, nabijgelegen mijn zijn zelf geslepen stenen te koop aanbood. Ik kocht er een paar uit zijn zeer gevarieerde en mooie collectie.

P1120252

Twee ‘boulderopalen’; de glimmertjes opaal zitten ingebed in het moedergesteente

Wat ik er precies mee doe, moet ik nog bedenken; voorlopig hangt de ene aan een leren koord (zo werd hij verkocht) en met de andere moet ook iets, want die steen is gatloos. Dat wordt ‘wirewrappen’ of iets dergelijks.

 

 

 

 

No comments yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *